Co to jest kolagen i czy należy stosować suplementy diety z kolagenem?

Białko kolagenowe w proszku można obecnie znaleźć w matcha latte i brownies - ale czym jest kolagen?

W jaki sposób kolagen jest produkowany w organizmie? Jakie składniki odżywcze biorą udział w produkcji kolagenu i co powoduje jego rozpad?

Przyjrzyjmy się biologii kolagenu i zanurzmy się w produktach związanych z kolagenem, abyś mógł jak najlepiej poruszać się po rosnącym rynku produktów kolagenowych i wiedzieć, co jest dla Ciebie najlepsze.

Co to jest kolagen?

Kolagen jest włóknistym białkiem występującym w kościach, zębach, skórze, ścięgnach, chrząstkach, naczyniach krwionośnych, włosach i paznokciach. Kolagen jest białkiem strukturalnym, które odgrywa kluczową rolę w budowie i utrzymaniu ciała w całości. Co ciekawe, niektóre rodzaje włókien kolagenowych, w przeliczeniu na gramy, są mocniejsze od stali.

Pomyśl o białku kolagenowym jako o kleju, który trzyma nasze ciało razem i stanowi około jednej trzeciej wszystkich białek naszego organizmu.

Kolagen zbudowany jest z trzech łańcuchów polipeptydowych, które są usieciowane dla zwiększenia wytrzymałości i zbudowane z glicyny, proliny, hydroksylizyny i hydroksyproliny - wszystkie są aminokwasami, a dwa ostatnie nie występują w żadnych innych białkach.

Polipeptydy kolagenu są również połączone z łańcuchami węglowodanowymi, co również czyni je glikoproteinami. Glikoproteiny wspomagają nasz system odpornościowy, układ trawienny i układ rozrodczy. (1)

W jaki sposób organizm wytwarza kolagen?

Twój organizm wytwarza kolagen z kluczowych witamin, minerałów i w wyniku wielu procesów. Wszystkie białka zawierają aminokwasy, a najbardziej obfitym aminokwasem występującym w kolagenie jest glicyna, która jest aminokwasem niezbędnym.

Z wiekiem spadek ilości kolagenu jest zjawiskiem naturalnym i normalnym, co może przyczynić się do zmniejszenia elastyczności więzadeł, osłabienia mięśni, bólu stawów, zmarszczek i rozrzedzenia wyściółki przewodu pokarmowego, co może powodować problemy trawienne. (2) (3)

Poza starzeniem się, najczęstszym powodem, dla którego ktoś nie wytwarza wystarczającej ilości kolagenu, jest niewłaściwe odżywianie, zła dieta lub spożywanie zbyt dużej ilości cukru, co powoduje brak niezbędnych składników odżywczych, których organizm potrzebuje do tworzenia kolagenu. (4)

Tak jak organizm może wytwarzać kolagen, może on również zostać zniszczony w wyniku szkodliwych działań, takich jak spędzanie zbyt dużej ilości czasu na słońcu i palenie papierosów.

Kluczowe składniki odżywcze biorące udział w produkcji kolagenu

Witamina C jest kluczowa dla produkcji kolagenu. Oprócz witaminy C, ważną rolę odgrywa również żelazo.

Jak widać, choć wydaje się to proste, aby nasz organizm utrzymywał zdrową skórę, włosy, paznokcie, tkankę łączną, ścięgna, chrząstki, kości i zęby - jest to również silnie uzależnione od zaopatrzenia organizmu w witaminę C.

Niedobór witaminy C jest rzadkością w dzisiejszych czasach, ale aby wspomóc organizm w produkcji kolagenu, upewnij się, że spożywasz pokarmy bogate w witaminę C, żelazo i inne składniki odżywcze wytwarzające kolagen.

Ponadto, jeśli jesteś osobą jedzącą mięso, najprawdopodobniej spożywasz dużo aminokwasów i składników odżywczych potrzebnych do produkcji kolagenu. Twój organizm rozłoży kolagen w jelitach i ponownie wykorzysta go do budowy kolejnych białek.

Cynk, składnik odżywczy obficie występujący w dietach bogatych w mięso, jest kluczowym składnikiem odżywczym w tym procesie oraz w funkcji kolagenazy, która trawi kolagen w jelitach. Mimo, że dieta roślinna nie zawiera takiej samej ilości aminokwasów, co dieta bogata w mięso, nadal może dostarczać składników odżywczych potrzebnych do tworzenia kolagenu.

Further Food Vegan Beauty Collagen Booster smakuje wyśmienicie i jest tak łatwy do dodania do codziennego smoothie, wypieków, koktajli, kawy, mleka migdałowego do mleka czekoladowego, a nawet do gorącej wody, aby zrobić gorące kakao i wesprzeć Twoją pielęgnację od wewnątrz. Zyskaj 15% zniżki na pierwsze zamówienie Further Food Vegan Beauty Collagen Booster używając kodu: NUTRITIONSTRIPPED.

Żywność bogata w składniki odżywcze wytwarzające kolagen

Żywność, która zawiera witaminę C, żelazo, krzem, prolinę, lizynę, treoninę i cynk jest ważna w procesie produkcji kolagenu.

Witamina C

Pokarmy bogate w witaminę C znajdują się w wielu produktach, które możesz mieć już w swojej kuchni. Należą do nich owoce cytrusowe, papryka, czereśnie, szczypiorek, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, porzeczki, gujawa, jarmuż, pomidory, pory i wiele innych.

Krzem

Pokarmy bogate w krzem występują w dużej ilości w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak owies, pszenica, orzechy, warzywa korzeniowe, owoce morza i mięso organiczne. (5)

Prolina

Prolina, aminokwas, znajduje się w żelatynie, serach, wołowinie, białku sojowym, kapuście, jogurcie, szparagach, pędach bambusa, wodorostach, grzybach, nasionach słonecznika i wielu innych.

Lizyna

Pokarmy bogate w lizynę występują w dużych ilościach w białkach zwierzęcych i nabiale. Lizynę można również znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak awokado, morele, mango, pomidory, ziemniaki, groch, papryka, pory, buraki, rośliny strączkowe, soja, pestki dyni, nerkowce, pistacje i ziarna, takie jak komosa ryżowa, amarantus i gryka.

Żelazo

Do pokarmów bogatych w żelazo należą białka zwierzęce i mięsa organiczne, takie jak wątroba, nerki, czerwone mięso i skorupiaki. Istnieją roślinne źródła żelaza, do których należą szpinak, rośliny strączkowe, komosa ryżowa, pestki dyni, melasa, brokuły, tahini i tofu.

Treonina

Treonina to kolejny aminokwas potrzebny do produkcji kolagenu. Jest niezbędna, co oznacza, że organizm nie jest w stanie jej wytworzyć, więc trzeba ją czerpać z diety. Pokarmy bogate w treoninę obejmują soczewicę, orzeszki ziemne, jaja, białka zwierzęce, ciecierzycę, fasolę i szparagi.

Oprócz źródeł pokarmowych można przyjmować suplementy, aby upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość tych składników odżywczych do produkcji kolagenu, ale jeśli stosujesz dietę bogatą w pełnowartościowe produkty spożywcze, najprawdopodobniej otrzymujesz wystarczającą ilość tych kluczowych składników odżywczych. Jeśli nie, porozmawiaj ze swoim dietetykiem, aby opracować odpowiedni plan w zakresie potrzeb suplementacyjnych.

Czy powinienem przyjmować suplementy kolagenowe lub stosować kolagen w proszku?

Jeśli je lubisz, śmiało!

Istnieją badania wykazujące, że spożywanie sproszkowanych peptydów kolagenowych bogatych w aminokwas glicynę może poprawić zdrowie stawów, zmniejszyć ból stawów, poprawić elastyczność skóry, zmniejszyć stan zapalny jelit, poprawić jakość snu i usprawnić gojenie się ran. (7) (8) (9) (10) (11) (12)

Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, możesz wypróbować je i sprawdzić, czy działają w Twoim przypadku.

Istnieje kilka wspaniałych roślinnych wzmacniaczy kolagenu, które możesz dodać do swojego codziennego smoothie, aby uzyskać zastrzyk składników odżywczych, których Twój organizm potrzebuje do produkcji kolagenu.

My uwielbiamy używać Further Food Vegan Beauty Collagen Boosterktóry jest bogaty w witaminę C i E oraz Aloe Vera.

Zawiera tremellę, bogaty w przeciwutleniacze grzyb znany z tego, że utrzymuje skórę nawilżoną i promienną. Ponadto, smakuje dekadencko, dzięki bogatemu smakowi ciemnej czekolady. Jesteśmy również pod wrażeniem zaangażowania Further Food w jakość. Każdy produkt jest niezależnie testowany w laboratorium i weryfikowany pod kątem jakości, czystości i mocy.

Zdobądź 15% zniżki na pierwsze zamówienie Further Food Vegan Beauty Collagen Booster używając kodu: NUTRITIONSTRIPPED.

Dodatkowo do . Wegański wzmacniacz kolagenu smakuje wyśmienicie i łatwo go dodać do codziennego smoothie, wypieków, koktajli, kawy, mleka migdałowego do mleka czekoladowego, a nawet do gorącej wody, aby zrobić gorące kakao i wesprzeć Twoją pielęgnację od wewnątrz.

Jeśli zwiększasz ilość białka w swojej diecie, np. w postaci białka kolagenowego w proszku, zwiększasz spożycie aminokwasów w swojej diecie.

Spożywając więcej aminokwasów w diecie, zwłaszcza glicyny, która jest budulcem białka, będziesz czerpać korzyści z diety bogatszej w białko. Białko jest w znacznym stopniu zaangażowane w produkcję kolagenu w organizmie - często źródła białka zawierają również składniki odżywcze potrzebne do produkcji kolagenu. Białko jest również kluczowym makroskładnikiem odżywczym dla utrzymania ogólnego stanu zdrowia włosów, skóry, paznokci itp.

Białko jest również w dużej mierze odpowiedzialne za poprawę funkcjonowania jelit i wspieranie obrotu komórkowego - na przykład glutamina jest aminokwasem, który odgrywa kluczową rolę w zdrowiu i funkcjonowaniu jelit i występuje w dużych ilościach w pokarmach bogatych w białko.

Glutaminę można znaleźć również w kolagenie w proszku, ale także w białkach roślinnych i zwierzęcych w proszku, a nawet w kapuście.