Czy kawa jest zdrowa?

Czy kawa jest zdrowa czy nie?

Jednego dnia przeczytasz artykuł o korzyściach płynących z picia kawy i o tym, jak może ona pomóc Ci żyć dłużej, a następnego dnia przeczytasz artykuł o tym, że kawa nie jest dla Ciebie dobra. Więc, czy powinieneś pić kawę?

Czy kawa jest zdrowa?

Czy wiesz, że przeciętny Amerykanin wypija około 3 filiżanek kawy dziennie? (5) Kawa jest podstawowym źródłem kofeiny w naszej diecie. Chociaż liczne badania wykazują, że picie kawy może poprawić stan zdrowia poprzez obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów raka, choroby Parkinsona, otyłości, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i chorób serca, kofeina zawarta w kawie może nie być dobra dla każdego.

Kiedy kawa zyskała tak złą reputację? Niektórzy zwolennicy, którzy unikają spożywania kawy ze względu na jej "kwasowość", mogą nie rozumieć, w jaki sposób nasze ciało kontroluje równowagę pH w organizmie. Tak, kawa jest kwaśna, a żywność przyczynia się do ogólnego zasadowego lub kwaśnego odczynu naszego ciała, ale musimy dać naszemu organizmowi więcej kredytu. Nasze ciała ściśle regulują nasze poziomy pH i, tak, żywność może mieć na to wpływ.

Jedna filiżanka kawy może okazać się "kwaśna" w analizie moczu (lub przy użyciu pasków do badania moczu), ale te wyniki nie potwierdzają w pełni tej teorii, a ponadto paski do badania moczu nie są doskonałym miernikiem ogólnego pH naszego organizmu (9).

Jednak wstrzymywanie się od kawy z powodu indywidualnych preferencji lub wrażliwości na nią to kolejna historia, w którą warto się zagłębić z pewną dozą wiarygodności. To, że kawa jest kwaśna, nie oznacza, że jest dla nas niezdrowa. To nie jest przepustka do guzzle pięć filiżanek kawy dziennie, choć, jak istnieją pewne problemy, które mogą pochodzić z picia kawy lub zbyt dużo kawy.

Rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy piciu kawy

Jakość i sposób uprawy kawy

Zalecamy sprawiedliwy handel i organiczne źródła kawy (i czekolady), aby upewnić się, że wspierasz zdrowe praktyki pracy, ale organiczne również zapewnia wysokiej jakości ziarna kawy. Mam moje ulubione marki wymienione na końcu tego postu i jak go używać. Kawa jest jedną z najbardziej opryskiwanych upraw pestycydami, więc wybór wysokiej jakości kawy zapewnia, że nie dodajesz szkodliwych chemikaliów do swojego organizmu.

Uzależnienie od kofeiny

Czy polegasz na kawie, aby obudzić cię na dzień? Co by się stało, gdybyś wyciął kawę ze swojego dnia, czy strasznie byś za nią tęsknił, czy byłoby dobrze? Czy wiesz, jak się czujesz bez kofeiny/kawy? Z tego powodu polecam cykliczne (3) używanie kofeiny i kawy, aby utrzymać organizm w ryzach.

Może pogorszyć niepokój

Kofeina z kawy jest środkiem pobudzającym i świetnie nadaje się do stosowania po treningu dla niektórych osób, ale z drugiej strony, jeśli cierpisz na niepokój lub żyjesz w dużym stresie, kawa może nie być teraz dla Ciebie (4).

Z drugiej strony, wykazano, że kofeina pomaga również zmniejszyć depresję i objawy lęku, chociaż osoby badane były prawdopodobnie "szybkimi metabolizerami", a nie przeciętną osobą. Jeśli zmagasz się z depresją lub masz tendencję do niepokoju, spróbuj ograniczyć kawę i zobacz, czy zauważysz różnicę w swoim samopoczuciu.

Może wpływać na Twoje hormony

Kortyzol to interesujący hormon, który wzrasta, gdy Twoje ciało jest pod wpływem fizycznego/mentalnego/emocjonalnego stresu. Zwiększony kortyzol jest normalną reakcją na stres, ale to, co nie jest normalne, to chronicznie wysoki poziom kortyzolu.

Kofeina znajdująca się w kawie może nasilać stres i zwiększać poziom kortyzolu, więc ponownie, jeśli jesteś wrażliwą osobą pamiętaj o tym. Kortyzol, w szczególności, ma ten podstępny sposób wyrzucania naszej delikatnej równowagi hormonalnej.

Może obniżać jakość snu

Czy spalasz świecę na obu końcach? Emocjonalny, fizyczny, psychiczny stres, przewlekła choroba, brak snu lub nie przestrzeganie rutyny dbania o siebie? Możesz być bardziej wrażliwy na kofeinę w tych okresach stresu na ciele.

Bądź uważny i słuchaj, co mówi ci twoje ciało. Jeśli czujesz się zmęczony, kawa może być zbyt duża i nasilić objawy, zwłaszcza jeśli jest spożywana bliżej późnego popołudnia/wieczoru.

Niektórzy ludzie wykazują, że kofeina w ogóle nie wpływa na sen, podczas gdy inni nie mogli zasnąć po wypiciu kofeiny późno w ciągu dnia (8). To tylko pokazuje, że wszyscy jesteśmy wyjątkowi i musimy znaleźć to, co działa dla nas. Słuchaj swojego ciała i jeśli zauważysz, że kofeina pod koniec dnia nie daje Ci spać lub powoduje niespokojny sen, ogranicz ją po południu.

Możesz inaczej metabolizować kawę

Nasza wątroba robi wiele rzeczy i metabolizowanie kofeiny jest jedną z nich. Niektórzy z nas są "powolnymi metabolizerami" kofeiny (ze względu na gen zwany CYP1A2), co w zasadzie oznacza, że przetwarzasz kofeinę powoli, co może zwiększyć Twoje szanse na upośledzone stężenie glukozy na czczo (6), choroby serca (1) i nadciśnienie (7).

Niektóre z korzyści zdrowotnych wymienionych w tym poście są również ściśle związane z "szybkimi metabolizerami" wśród nas, więc jeśli uważasz, że możesz być wolnym metabolizerem (ponownie, słuchaj swojego ciała), rozważ zmniejszenie ilości kofeiny, którą pijesz.

Może wpływać na wchłanianie składników odżywczych

Kofeina może również wpływać na wchłanianie przez organizm takich minerałów jak żelazo i cynk, co może prowadzić do anemii z niedoboru żelaza (10). Jeśli uważasz, że możesz mieć niedobór minerałów, przeczytaj więcej na ten temat tutaj i rozważ wykonanie badań krwi przez lekarza.

Teraz, gdy opisałem już szczegółowo, jak kofeina może negatywnie wpływać na Twoje ciało i zdrowie, czas przejść do dobrej części. Przeczytaj poniżej, jak kawa może być dla Ciebie dobra.

PIN IT

Potencjalne korzyści z picia kawy

Ograniczenie niektórych rodzajów raka

Kawa może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka, w tym prostaty, wątroby, piersi, żołądka i jelita grubego.

Ograniczenie cukrzycy i zespołu metabolicznego

W tym przypadku kawa może pomóc poprawić kontrolę cukru we krwi i zmniejszyć wagę tylko poprzez picie 1 1-1/2 filiżanki kawy dziennie. (11) (12) (14)

Zmniejszenie stanu zapalnego

Kawa została powiązana ze zmniejszeniem stanu zapalnego (16), stresu oksydacyjnego (17) i cholesterolu HDL.

Poprawia wydajność umysłową i sportową

Kofeina zwiększa przepływ krwi i krążenie do mięśni, a ponieważ jest to stymulant, można się domyślić, że to da ci wstrząs na siłowni. Niektóre badania wykazały, że można spalić 15% więcej kalorii z filiżanką kawy przed treningiem (18). Na froncie mentalnym/emocjonalnym, niektóre badania wykazały, że depresja zmniejsza się wraz ze wzrostem kofeiny (ale to mogą być "szybkie metabolizery", które omówiliśmy wcześniej). (13)

Jak zmniejszyć spożycie kawy

Jeśli jesteś ciekawy, jak wygląda życie bez kawy lub chcesz sprawdzić, jak bardzo jesteś uzależniony od kawy, wypróbuj tę prostą oś czasu, aby odzwyczaić się od kofeiny.

  • Dzień 1: spożyj swoją normalną ilość, na przykład 1 filiżankę
  • Dzień 2: zmniejsz ilość o 1/4 filiżanki, np. wypij 3/4 filiżanki
  • Dzień 3: zmniejsz ilość o 1/4 filiżanki
  • Dzień 4: zmniejsz ilość o 1/2 filiżanki, np. pijąc 1/2 filiżanki
  • Dzień 5: zmniejsz ilość o 1/2 filiżanki
  • Dzień 6: spożywaj tylko 1/4 filiżanki, na przykład pijąc niewielką ilość
  • Dzień 7: skończyłeś, zastąp go poniższymi przepisami!

Zastąp swoją kawę tymi:

  • Mleko kurkumowe
  • Herbata Matcha Latte
  • Herbata kurkumowa
  • Teeccino
  • Ciepła woda z cytryną
  • Herbata Zinger

Miłośnicy kawy łączcie się i wypróbujcie te pełne składników odżywczych przepisy:

  • Coffee Elevated (ulubiona przez fanów)
  • Czekoladowe smoothie poprawiające nastrój
  • Mus z ciemnej czekolady z awokado
  • Czekoladowe Espresso Paletas

NS Poleca

Kawa nie jest dla ciebie "zła" ani niezdrowa, ale osoby wrażliwe powinny mieć na uwadze poziom kofeiny w swojej diecie i słuchać swojego ciała, zwłaszcza podczas stresujących okresów w życiu. Osobiście uwielbiam kawę, ale istnieje cienka linia pomiędzy cieszeniem się nią z umiarem a wywoływaniem moich migren.

Zazwyczaj robię to przez 3 tygodnie, aby dać mojemu organizmowi odpocząć. Jeśli kochasz kawę, pamiętaj, by kupować tylko produkty organiczne i pochodzące ze sprawiedliwego handlu.

Źródła:
(1) Cornelis MC, El-Sohemy A, Kabagambe EK, Campos H. Coffee, CYP1A2 genotype, and risk of myocardial infarction. JAMA. 2006 Mar 8;295(10):1135-41. PubMed PMID: 16522833.
(2) http://www.thepaleomom.com/2014/08/chronic-stress-leads-hormone-imbalance.html
(3) http://examine.com/faq/do-i-need-to-cycle-caffeine/
(4) Broderick P, Benjamin AB. Kofeina i objawy psychiatryczne: przegląd. J Okla State Med Assoc. 2004 Dec;97(12):538-42. Review. PubMed PMID: 15732884.
(5) http://www.hsph.harvard.edu/news/multimedia-article/facts/ | National Coffee Drinking Trends 2010, National Coffee Association
(6) Palatini P, Benetti E, Mos L, Garavelli G, Mazzer A, Cozzio S, Fania C, Casiglia E. Association of coffee consumption and CYP1A2 polymorphism with risk of impaired fasting glucose in hypertensive patients. Eur J Epidemiol. 2015 Mar;30(3):209-17. doi: 10.1007/s10654-015-9990-z. Epub 2015 Jan 17. PubMed PMID: 25595320.
(7) Palatini P, Ceolotto G, Ragazzo F, Dorigatti F, Saladini F, Papparella I, Mos L, Zanata G, Santonastaso M. CYP1A2 genotype modifies the association between coffee intake and the risk of hypertension. J Hypertens. 2009 Aug;27(8):1594-601. doi: 10.1097/HJH.0b013e32832ba850. PubMed PMID: 19451835.
(8) Penolazzi B, Natale V, Leone L, Russo PM. Różnice indywidualne wpływające na spożycie kofeiny. Analiza zachowań konsumpcyjnych dla różnych pór dnia i źródeł kofeiny. Appetite. 2012 Jun;58(3):971-7. doi: 10.1016/j.appet.2012.02.001. Epub 2012 Feb 9. PubMed PMID: 22326679.
(9) Remer T, Manz F. Potencjalny nerkowy ładunek kwasów w żywności i jego wpływ na pH moczu. J Am Diet Assoc. 1995 Jul;95(7):791-7. PubMed PMID: 7797810.
(10) Muñoz LM, Lönnerdal B, Keen CL, Dewey KG. Spożycie kawy jako czynnik niedokrwistości z niedoboru żelaza wśród kobiet w ciąży i ich niemowląt w Kostaryce. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3):645-51. PubMed PMID: 3414579.
(11) Shilpa Bhupathiraju et al. Changes in coffee intake and subsequent risk of type 2 diabetes: three large cohorts of US men and women. Diabetologia, kwiecień 2014 DOI: 10.1007/s00125-014-3235-7
(12) Rustenbeck I, Lier-Glaubitz V, Willenborg M, Eggert F, Engelhardt U, Jörns A. Effect of chronic coffee consumption on weight gain and glycaemia in a mouse model of obesity and type 2 diabetes. Nutr Diabetes. 2014 Jun 30;4:e123. doi: 10.1038/nutd.2014.19. PubMed PMID: 24979152; PubMed Central PMCID: PMC4079928.
(13) Lucas M, Mirzaei F, Pan A, et al. Coffee, Caffeine, and Risk of Depression Among Women. Archives of Internal Medicine. 2011;171(17):1571-1578. doi:10.1001/archinternmed.2011.393.
(14) Effects of coffee consumption on subclinical inflammation and other risk factors for type 2 diabetes: a clinical trialAmJ Clin Nutr 2010 ajcn.28548; First published online February 24, 2010.doi:10.3945/ajcn.2009.2854
(15) http://www.saragottfriedmd.com/coffee-hijacks-thyroid-levels-2/
(16) http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/02/24/ajcn.2009.28548.abstract#_jmp0_
(17) Hori A, Kasai H, Kawai K, Nanri A, Sato M, Ohta M, Mizoue T. Spożycie kawy jest związane z niższym poziomem oksydacyjnych uszkodzeń DNA i zmniejszeniem przechowywania żelaza w organizmie u zdrowych kobiet. Nutr Cancer. 2014;66(6):964-9. doi: 10.1080/01635581.2014.932398. Epub 2014 Jul 25. PubMed PMID: 25062326.
(18) Fernández-Elías VE, Del Coso J, Hamouti N, Ortega JF, Muñoz G, Muñoz-Guerra J, Mora-Rodríguez R. Ingestion of a moderately high caffeine dose before exercise increases postexercise energy expenditure
.
Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Feb;25(1):46-53. doi: 10.1123/ijsnem.2014-0037. Epub 2014 Jun 5. PubMed PMID: 24901809.