Jak zrobić masło z orzechów i nasion

Learn How To Make Nut and Seed Butter, and about the nutrition of nuts and seeds, and tips on enjoying them.

Aby umieścić go w skorupce orzecha (ha), orzechy i nasiona są zdrowe; ale myślę, że prawdziwe pytanie jest, jakie rodzaje orzechów i nasion zrobić najlepsze masła i smarowania, i dlaczego?

Ten przewodnik po maśle z orzechów i nasion nauczy cię 411 na profilu smakowym, zastosowaniach, odżywianiu i specjalnych wskazówkach. Dowiedz się również, jak zrobić własne masło orzechowe w kilku prostych krokach, które zajmują mniej niż 10 minut, aby zrobić!

Większość z nas już wie, że jedzenie tłuszczu i posiadanie dużej ilości zdrowych tłuszczów w naszej diecie jest wspaniałą rzeczą dla naszego zdrowia, a nie przyczyną chorób serca, przyrostu masy ciała lub podwyższonego cholesterolu - sprawdź te badania wspierające orzechy i nasiona dla naszego zdrowia: tutaj, tutaj i tutaj.

Masło orzechowe jest pyszne i zdecydowanie najbardziej popularne z masła orzechowego, ale co z innymi? Istnieje tak wiele niesamowitych odmian orzechów i nasion tam, które można łatwo zrobić w masło, takie jak masło migdałowe, masło nerkowca, nawet masło słonecznikowe.

Po zrobieniu swojego pierwszego domowego masła z orzechów lub nasion, obiecuję, że będziesz całkowicie zahaczony. Śmiałe stwierdzenie, ale jest coś w całkowitym przekształceniu zwykłego orzecha lub nasion w bogate, kremowe i gęste smarowanie na twoich oczach przy użyciu mniej niż 2 składników.

Zawsze polecam kupowanie masła z orzechów i nasion organicznego, niesolonego i surowego, jeśli to możliwe, ze względu na zmianę kwasów tłuszczowych podczas podgrzewania i przetwarzania; w przeciwnym razie, prażone i lekko solone, jeśli są to jedyne opcje w sklepie. Idealnie jednak, chcę Cię zainspirować do zrobienia ich wszystkich we własnej kuchni z zaledwie 2 składników i 1 sztuki sprzętu! Super łatwe i niedrogie.

Poradnik jak zrobić domowe masło orzechowe

Masła z orzechów i nasion mogą być używane jako polewa, zagęszczacz w pieczeniu lub gotowaniu, wiązanie składników bez użycia jaj (na przykład surowe trufle lub batony energetyczne), rozprowadzanie na chlebie tostowym, w smoothies, i tak wiele więcej.

Pod względem odżywczym, masła z orzechów i nasion jako zbiorcze zawierają 6-9g białka na 2 łyżki stołowe, są bogate w minerały, witaminy z grupy B, niektóre zawierają większe ilości kwasów omega-3, a wszystkie zawierają niewielką ilość błonnika.

Masło orzechowe

  • Smak: najbardziej znany z wszystkich masła orzechowego, orzechowy, lekko słodki
  • Wartości odżywcze: Witaminy z grupy B, miedź, mangan, białko, molibden, fosfor, witamina E
  • Wskazówka specjalna: Orzeszki ziemne znajdują się również na liście największych alergenów pokarmowych. Orzeszki ziemne są bardziej podatne na pleśnie i grzyby, jednym z nich jest aflatoksyna, produkowana przez grzyb, który może potencjalnie rosnąć na orzeszkach ziemnych i jest uważany za rakotwórczy przez FDA. Niektóre badania pokazują, że aflatoksyna może powodować poważne problemy zdrowotne, w tym raka wątroby. Orzeszki ziemne to jedyny orzech, który polecam prażyć i nie spożywać na surowo ze względu na potencjał aflatoksyny. Dobra wiadomość, z czasem nasze rolnictwo i praktyki uprawy orzeszków ziemnych stały się wykładniczo lepsze, czyniąc toksyczność aflatoksyny mniej prawdopodobną. Więc czy powinieneś porzucić orzeszki ziemne? Nie, po prostu kupuj źródła wysokiej jakości.
  • Używaj: wszystkiego i wszędzie!

Masło migdałowe

  • Smak: drugie najbardziej znane masło orzechowe ze względu na dostęp do migdałów. Lekko słodkie, orzechowe, nawet po zblendowaniu w wersji "kremowej" jest nadal nieco ziarniste ze względu na skórki migdałów
  • Wartości odżywcze: Witaminy z grupy B, witamina E, mangan, miedź, fosfor, magnez, molibden, tłuszcze jednonienasycone, błonnik, białko
  • Specjalna wskazówka: kupuj migdały na surowo, aby zapewnić sobie większą różnorodność zastosowań kulinarnych i zmniejszyć szanse na zjełczenie kwasów tłuszczowych. Podobnie jak inne orzechy i nasiona, migdały mogą pomóc w walce z chorobami serca na wiele sposobów, a skórki w migdałach zawierają naturalny prebiotyk, pokarm, który karmi dobre bakterie w naszych jelitach, wygrana!
  • Sposób użycia: każdy i wszystko!

Masło z nerkowców

  • Smak: najbardziej kremowy i prawdopodobnie najdroższy ze wszystkich masła orzechowego. Kremowy, słodki, wszechstronny i może być przekształcony w słodkie lub pikantne masło lub smarowania. Spróbuj mój Classic Cashew Cheese, Sweet Cashew Cream Cheese, i Pink Cashew Cream dla pomysłów.
  • Wartości odżywcze: miedź, fosfor, mangan, magnez, cynk, białko, tłuszcze jedno- i wielonienasycone
  • Specjalna wskazówka: jeśli namoczysz nerkowce przed zrobieniem z nich masła orzechowego, korzystając z powyższej wskazówki, stworzysz gładki krem, jak Klasyczny Krem z Nerkowców i Słodki Krem, z których oba smakują niesamowicie, ale mają inną konsystencję.
  • Zastosowanie: najlepiej mieszać z innymi składnikami, takimi jak kremy z nerkowców lub dodawać do wszelkich zup i smoothies, aby zagęścić

Masło orzechowe

  • Smak: gęsty, ziemisty, lekko gorzki i orzechowy
  • Odżywianie: zawiera największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 z rodziny maseł orzechowych, a także miedź, mangan, molibden, biotynę, witaminy z grupy B, białko i tłuszcze jednonienasycone.
  • Specjalna wskazówka: Wykazano, że orzechy włoskie pomagają w chorobach serca, mogą zwiększyć zdrowie i funkcjonowanie mózgu, obniżają ryzyko cukrzycy, zwalczają stany zapalne i stres oksydacyjny, zwłaszcza z przeciwutleniaczy znajdujących się w orzechach włoskich, i nie tylko. Ja zazwyczaj przez te surowe i niesolone tosty na własną rękę w razie potrzeby.
  • Zastosowanie: najlepiej mieszać z innymi składnikami, takimi jak surowe desery, smoothies itp.

Masła z nasion

Masło z nasion słonecznika

  • Smak: orzechowy, bogaty, ziemisty, nie tak słodki jak nerkowce czy migdały
  • Wartości odżywcze: Witaminy z grupy B, witamina E, miedź, mangan, selen, fosfor, magnez, zdrowe tłuszcze, błonnik i białko
  • Specjalna wskazówka: nasiona słonecznika tworzą niesamowitą mąkę do wykorzystania w wypiekach, lekką w konsystencji, przystępną, o mocnym smaku. Spróbuj moich słonecznych cytrynowych muffinów makowych!
  • Zastosowanie: jako dip do marchewki lub innych chrupiących warzyw i owoców

Masło z pestek dyni

  • Smak: W zależności od tego, czy użyjesz surowych, lekko opiekanych, czy prażonych, smak pestek dyni będzie się zmieniał. Jest lekko słodki, gorzki i ziemisty (zwłaszcza po uprażeniu)
  • Wartości odżywcze: ma najwięcej cynku niż większość innych masła z orzechów i nasion, zawiera również mangan, fosfor, magnez, miedź, cynk, żelazo, zdrowe tłuszcze, białko i błonnik
  • Specjalna wskazówka: najprawdopodobniej nie znajdziesz tego masła z nasion w sklepach, ale możesz łatwo zrobić je w domu i gorąco zachęcam do spróbowania! Najlepiej wymieszać je z migdałami lub orzechami włoskimi, z których oba są kremowe, gdy wymiesza się je z pestkami dyni, które mają tendencję do mieszania się nieco "suchych".
  • Zastosowanie: świetny na zastrzyk cynku, uwielbiam go z bezglutenowymi krakersami i kiełkami

Masło z nasion sezamu, a.k.a. tahini

  • Smak: moje ulubione ze wszystkich maseł z nasion, jest lekko gorzkie, kremowe, orzechowe i odważne w smaku.
  • Wartości odżywcze: zawiera najwięcej wapnia niż większość innych masła z orzechów i nasion, zawiera miedź, mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk, selen, błonnik i białko
  • Specjalna wskazówka: Użyj tahini z odrobiną octu jabłkowego i soku z cytryny, aby stworzyć pyszny Tahini Drizzle lub dollop na wierzchu ciepłych ziaren, pieczonych warzyw, itp.
  • Zastosowanie: najlepiej mieszać z hummusem, smoothie, lub jeść solo na grzance!

Twoja kolej, aby spróbować

Mam nadzieję, że to było dla Ciebie pomocne, więc następnym razem, gdy będziesz robić kanapkę z masłem orzechowym z dżemem, próbować jednego do przepisu, lub zastanawiać się, jakie smaki pójdą z czym - będziesz wiedział! Podziel się poniżej swoimi ulubionymi kombinacjami masła orzechowego i nasiennego oraz ulubionymi sposobami wykorzystania ich w kuchni!