Jak być bardziej świadomym podczas zakupów białek zwierzęcych

Częścią świadomego odżywiania jest bycie świadomym tego, skąd pochodzi jedzenie, a to oznacza poszukiwanie i zrozumienie najlepszych źródeł zakupu białek zwierzęcych, jeśli ty lub ktoś z twojej rodziny je spożywa.

Niezależnie od tego, czy spożywasz białka zwierzęce, czy też ktoś z twojej rodziny, jest kilka rzeczy, o których powinieneś wiedzieć, jeśli chodzi o znalezienie jak najbardziej świadomych i wysokiej jakości źródeł - zarówno dla twojego dobrego samopoczucia, jak i dla dobra zwierząt i planety.

Stanowisko Nutrition Stripped w sprawie białek zwierzęcych

W Nutrition Stripped stworzyłam wszystkie nasze przepisy w książce kucharskiej Nutrition Stripped i na tej stronie jako źródło informacji dla każdego, bez względu na to, jaki styl życia praktykuje, aby mógł cieszyć się przepisami i uczynić je własnymi.

Oznacza to, że wszystkie nasze przepisy są bardzo proste, oparte na roślinach, bezglutenowe i bez nabiału, abyście mogli dodać do nich to, czego konkretnie i wyjątkowo potrzebujecie lub nie, i zachować je w niezmienionej formie.

Mamy wielu czytelników, którzy lubią jeść po wegańsku, podczas gdy ich partnerzy spożywają białka zwierzęce, dlatego nasze przepisy są przejściowe! Jeśli chcesz, możesz łatwo dodać białka zwierzęce do dowolnego przepisu, aby dopasować go do swoich potrzeb, a jeśli nie, pozostaw je całkowicie roślinne.

Nasze stanowisko dotyczące zarówno białek roślinnych, jak i zwierzęcych jest takie samo od samego początku - liczy się źródło i jakość.

Białka zwierzęce

Z perspektywy osobistej i zawodowej, humanitarne praktyki mają głębokie znaczenie w przypadku białek zwierzęcych, które polecamy w Nutrition Stripped.

Wspieranie rolników, których praktyki rolnicze obejmują etyczne i humanitarne sposoby opieki nad zwierzęciem i karmienia go jego naturalną dietą, jest najważniejsze. Jeśli to tylko możliwe, unikaj białek zwierzęcych pochodzących z hodowli fabrycznej.

Hodowla fabryczna, czyli uprzemysłowiona produkcja zwierzęca, to nowoczesny sposób rolnictwa na zaspokojenie zapotrzebowania na duże ilości białka zwierzęcego w produktach spożywczych. Jest to skala, która pozwala na masową produkcję białek zwierzęcych przy jak najmniejszych kosztach.

W procesie tym nie bierze się pod uwagę dobrostanu zwierząt, z których wytwarza się produkty zwierzęce, takie jak nabiał, jaja czy mięso.

U zwierząt, które nie są karmione swoją naturalną dietą, taką jak dieta zawierająca zboża, soję i antybiotyki, może dojść do wzrostu poziomu hormonów stresu, zwiększenia ilości tłuszczów prozapalnych, takich jak kwas arachidonowy, obniżenia zawartości witamin i minerałów oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia antybiotykooporności u konsumentów, a także potencjalnych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności. (1)

Z produkcją białka zwierzęcego wiążą się oczywiste problemy etyczne, moralne i humanitarne, a także kwestie klimatyczne i środowiskowe. (2) W naszej mocy, jako konsumentów, leży wspieranie rynków zbytu i metod, które są bardziej zrównoważone i etyczne, na ile to tylko możliwe. (3) (4)

Wniosek końcowy: Jeśli decydujesz się na spożywanie białek zwierzęcych, wybieraj te, które są pozyskiwane w sposób etyczny i humanitarny - z punktu widzenia zdrowia, etyki i środowiska.

Co to są białka zwierzęce?

Białka zwierzęce to białka pochodzenia zwierzęcego - mięso, organy mięsne, kolagen, serwatka/kazeina/kolagen w proszku, jaja, nabiał, ryby, sery itp.

Z kolei białka pochodzenia roślinnego to białka pochodzące z roślin - roślin strączkowych, niebiesko-zielonych alg, tofu, tempeh, soi, orzechów, nasion itp. Więcej o tym, czym są białka pochodzenia roślinnego, można przeczytać tutaj.

Składniki odżywcze występujące w białkach zwierzęcych

Podobnie jak białka pochodzenia roślinnego są bogatym źródłem pewnych składników odżywczych, również białka zwierzęce są bogate w pewne ważne składniki odżywcze i zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy.

Podobnie jak w przypadku wszystkich składników odżywczych występujących zarówno w białkach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, istnieje wiele źródeł pokarmowych w diecie pełnowartościowej, które mogą odpowiednio dostarczyć tych składników odżywczych z innych źródeł.

  • Żelazo: żelazo, a konkretnie żelazo hemowe, występuje tylko w produktach zwierzęcych. Żelazo niehemowe to rodzaj żelaza występujący w białkach pochodzenia roślinnego. Żelazo hemowe jest lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm w porównaniu z żelazem niehemowym lub pochodzącym z roślin. (5) (6) (7)
  • Omega-3 (EPA i DHA): DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) to kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w tłustych rybach i źródłach morskich. Zarówno DHA, jak i EPA są ważnymi kwasami tłuszczowymi omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla zdrowia serca, mózgu, rozwoju płodu i znajdują się w tłustych rybach, takich jak łosoś. (8) (9) (10)
  • Witamina B12: Witamina B12 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak ryby, mięso, drób i produkty mleczne. Można ją również znaleźć w wielu wzbogaconych pokarmach roślinnych, takich jak drożdże odżywcze, mleko roślinne i oczywiście w suplementach. Witamina B12 odgrywa kluczową rolę dla zdrowia nerwów i może być często niedoborem u osób, które unikają produktów zwierzęcych i nie wzbogacają diety w witaminę B12 lub u osób z pewnymi schorzeniami, które utrudniają organizmowi wchłanianie witaminy B12 (11) (12).
  • Cynk: Cynk jest ważnym minerałem dla naszego układu odpornościowego, gojenia się ran oraz odgrywa rolę w funkcjonowaniu tarczycy i ogólnym zdrowiu metabolicznym. Cynk znajduje się w wielu białkach pochodzenia zwierzęcego, takich jak żółtka jaj, ryby, wołowina i inne. Cynk pochodzący ze źródeł zwierzęcych jest łatwiejszy do wchłonięcia i wykorzystania przez organizm niż ten pochodzący ze źródeł roślinnych. (13) (14)

Korzyści i zagrożenia dla zdrowia

Czerwone mięso, rodzaj białka zwierzęcego pochodzącego od krów, jest bogate w wyżej wymienione składniki odżywcze, takie jak żelazo, białko, cynk i witamina B12, ale niesie ze sobą także zagrożenia dla zdrowia.

Badania wykazują, że przetworzone czerwone mięso wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, raka, chorób serca, nadwagi, cukrzycy i zwiększonym ryzykiem zgonu. (15) (16) (17)

Niektóre badania wykazują jednak, że spożycie nieprzetworzonego czerwonego mięsa nie jest związane z chorobami układu krążenia w porównaniu z przetworzonym czerwonym mięsem. (18) A co z drobiem, takim jak kurczak, i rybami, które mają znaczenie? W tych badaniach drób i ryby nie mają takich samych zagrożeń dla zdrowia jak przetworzone czerwone mięso.

Wielkość porcji białek zwierzęcych

Wielkość porcji białka, niezależnie od tego, czy mówimy o źródłach zwierzęcych, czy roślinnych, będzie się różnić w zależności od osoby.

Podstawową i prostą zasadą, której należy przestrzegać, jest spożywanie jakiegoś rodzaju białka podczas każdego posiłku. Jeśli włączasz do swojej diety białka zwierzęce, nie muszą one stanowić białka w każdym posiłku, możesz je mieszać.

Warto poszukać sposobów na wprowadzenie do diety większej ilości białka pochodzenia roślinnego i wykorzystać białko zwierzęce jako przyprawę lub coś spożywanego w mniejszych ilościach, jeśli znalezienie wysokiej jakości białka zwierzęcego nie jest tak dostępne dla twojego stylu życia. Więcej wskazówek, jak zdrowo się odżywiać przy ograniczonym budżecie, znajdziesz tutaj.

Gdzie kupić wysokiej jakości białko zwierzęce?

Oczywiście, możesz pójść do sklepu spożywczego i zobaczyć alejki z białkiem zwierzęcym, ale jaka jest najlepsza opcja?

Jeśli masz lokalny CSA lub targ rolny, sprawdź te opcje jako pierwszy sposób na zakup białek zwierzęcych zatwierdzonych przez NS. Najprawdopodobniej możesz odwiedzić gospodarstwo, aby zobaczyć, jak hodowane są zwierzęta i jakie są warunki ich życia. W ten sposób wspierasz także lokalnych rolników. Dodatkowo, zazwyczaj można kupować hurtowo.

Drugim sposobem jest szukanie firm, które ułatwiają konsumentom wspieranie lepszych praktyk, takich jak te wymienione poniżej.

Polecamy kilka z nich:

  • Butcher Box - usługa dostarczania wysokiej jakości produktów zwierzęcych hodowanych w sposób humanitarny
  • Vital Choice - oferuje owoce morza i buliony poławiane w sposób zrównoważony.
  • Applegate Farms - jest to bardziej popularna firma, którą prawdopodobnie znajdziesz w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością lub w sklepie spożywczym. Oferują nieco więcej przetworzonego mięsa, np. kiełbasy, ale jakość mięsa jest wysoka.
  • Eat Wild, Local Harvest, and Eat Well Guide - kompleksowe mapy i katalogi miejsc, w których można znaleźć produkty pochodzenia zwierzęcego pozyskiwane w sposób humanitarny w zależności od stanu.
  • Sitka Salmon Shares - usługa subskrypcji, w ramach której pozyskiwane są dzikie owoce morza poławiane w sposób zrównoważony i dostarczane do Twoich drzwi.

Robiąc zakupy, trzymaj się białek zwierzęcych oznaczonych jako: organiczne, w 100% karmione trawą, dziko złowione, zrównoważone, humanitarnie wyhodowane. Jeśli kupujesz u rzeźnika, zapytaj go o źródła zaopatrzenia i podziel się szczegółami, czego szukasz, aby uzyskać najwyższą jakość.

Wniosek

Jeśli chcesz spożywać białko zwierzęce, zwracaj uwagę na jego źródło, sposób hodowli, traktowania i jakość. Zwracanie uwagi na sposób przyrządzania jedzenia również ma znaczenie - przeczytaj nasz przewodnik po zdrowych metodach gotowania.

Jeśli masz wątpliwości, zbadaj dostawcę, poznaj swojego rolnika i nawiąż relacje ze źródłami, które dostarczają białko Tobie i Twojej rodzinie.

Nie chodzi tu o przestrzeganie ścisłych zasad żywienia ani o osądzanie tych, którzy decydują się odżywiać swoje ciało białkami zwierzęcymi lub ich brakiem. Każdy z nas jest inny i zasługuje na to, by spożywać żywność w sposób, który najlepiej służy naszemu wyjątkowemu, długotrwałemu zdrowiu.

Aby dowiedzieć się więcej na temat białek, możesz również przeczytać te artykuły:

  • 10 białek pochodzenia roślinnego, które warto wypróbować

Czy masz jakieś pytania dotyczące białek zwierzęcych, na które nie ma odpowiedzi w tym artykule? Napisz komentarz poniżej, abyśmy mogli kontynuować dodawanie informacji, które odpowiedzą na Twoje pytania!