10 składników, których należy użyć do stworzenia niskocukrowych smoothies

Smoothies są świetnym sposobem, aby uzyskać odżywczy posiłek na początku dnia, a te składniki smoothie o niskiej zawartości cukru mogą upewnić się, że twój smoothie pozostawia uczucie energetyzacji bez krachu cukru.

Jestem wielkim fanem smoothie, właśnie z tego powodu!

Większość moich klientów są na pociągu smoothie pierwszą rzeczą w godzinach porannych, jak również dla szybkiego odżywiania, ale nie wszystkie smoothies są tworzone równe. Smoothies, szczególnie te przygotowywane w restauracji lub lokalnym sklepie z sokami, mogą być naładowane dodatkowym cukrem, aby "smakowały dobrze" dla większości ludzi.

Zawartość cukru, niezależnie od tego czy pochodzi on z owoców czy nie, może z łatwością wzrosnąć do 50 gramów cukru w niektórych smoothies, które widzę w sieci. Dodawanie soków owocowych, wody kokosowej, przecierów owocowych, bananów i innych (czasem wszystkich naraz) może powodować wzrost zawartości cukru, więc bycie świadomym tego, jakie składniki wchodzą do twojego smoothies jest kluczowe.

Cukier i węglowodany pochodzące z całych pokarmów nie są "złe", ale w przypadku smoothie i soków zbyt łatwo jest wcisnąć dodatkowe owoce, aby nadać im słodki smak. Dla większości z nas jest to zbyt wiele w jednej porcji, bez odpowiedniego zbilansowania jej z białkiem, błonnikiem, warzywami (np. zieleniną) i zdrowymi tłuszczami przy użyciu Piątki Fundamentalnej, i może to sprawić, że poczujesz się gorzej niż najlepiej. (Jeśli nie znasz Piątki Fundamentalnej, pobierz mój darmowy przewodnik, w którym dzielę się wszystkim na ten temat)!

PIN IT

Ale z kilkoma prostymi zmianami, możesz mieć niskocukrowe smoothie, które nadal jest super satysfakcjonujące.

Składniki smoothie o niskiej zawartości cukru, które możesz dodać do swojego następnego smoothie

Oto kilka moich wskazówek i trików dotyczących tworzenia niskocukrowych smoothie, dzięki którym możesz uzyskać poranne smoothie bez przesadzania z zawartością cukru. Wypróbuj te zamienniki w swoich porannych smoothie i daj mi znać, co działa dla Ciebie!

PIN IT

1. Cukinia

Jeśli śledzisz mnie na Instagramie, widziałeś, że ostatnio dużo dzieliłem się na temat dodawania cukinii do smoothie, aby obniżyć zawartość cukru. Mają bardzo neutralny smak, dodają błonnik, nadają smoothies wspaniałą kremową teksturę i są super łatwe do zamrożenia (co oznacza mniej prepów rano, woohoo!). Po prostu pokrój 1-2 duże surowe cukinie na kawałki, włóż je do torebki nadającej się do zamrażania i zamroź. Cukinie również dodać składniki odżywcze, takie jak potas, mangan, witamina C i witamina A.

2. Kalafior

Wiem, to brzmiało dla mnie naprawdę dziwne na początku, dopóki nie spróbowałem, ale podobnie jak cukinia, kalafior jest kolejną alternatywą o niskiej zawartości cukru, aby spróbować w swoim porannym smoothie. Kalafior zawiera niezbędne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witamina C, witamina K, witamina B6. folian i mangan, żeby wymienić tylko kilka. Są one sub w wielki w miejsce bananów, aby obniżyć zawartość cukru. Jestem wielkim fanem tego veggie, więc jeśli nie jesteś w dół, aby użyć go w swoich smoothies tutaj są niektóre inne przepisy!

3. Ogórek

Innym sposobem na zastąpienie płynów o wysokiej zawartości cukru w swoim porannym smoothie jest dodanie ogórka! Ogórki należą do rodziny melonów i mają wysokie stężenie wody, więc można sub w ogórkach w miejsce soków o wysokiej zawartości cukru, aby stworzyć wspaniały, niski cukier smoothie.

Ogórki zawierają sporą ilość błonnika, a także unikalne przeciwutleniacze i polifenole, które zostały przebadane pod kątem ich wpływu na zmniejszenie niektórych nowotworów, chorób układu krążenia, właściwości antybakteryjnych i stanów zapalnych. Jeśli używasz ogórków angielskich polecam wybrać organiczne. Szybka rada: wszystko, co jesz ze skórą na, wybieraj organiczne, kiedy to możliwe.

4. Buraki

Buraki są naturalnie słodkie i są niesamowicie bogate w przeciwutleniacze i błonnik. Buraki są również wysokie w witaminę C, folian i mangan. Polecam posiekać buraki na kęsy, parować lub piec buraki przed zamrożeniem, a następnie użyć około 1/2 filiżanki na raz. Dodatkowo, sprawiają, że twoje smoothie ma najpiękniejszy kolor!

PIN IT

5. Marchewki

Jeśli buraki nie są twoim dżemem, marchewki stanowią kolejny świetny zamiennik dla owoców jako naturalnie słodkie warzywa korzeniowe. Marchew ma kilka korzyści zdrowotnych z ich zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, począwszy od przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych i korzyści sercowo-naczyniowych ze względu na przeciwutleniacze. Marchew jest również znana ze swojego wpływu na ochronę naszego wzroku i ogólnego zdrowia oczu, jest to spowodowane witaminą A i karotenoidami. Lubię dodawać je do cytrusowych smoothies, aby uzyskać żywy pomarańczowy kolor.

6. Awokado

Oczywiście, powinieneś dodać mój ulubiony owoc do każdego ze swoich smoothies! Awokado nie tylko tworzy wspaniałą teksturę do smoothies, ale także dodaje zdrowe tłuszcze, błonnik i białko. Awokado zawiera również niezbędne składniki odżywcze, takie jak potas, folian i witamina K. #Avocadolove na zawsze!

7. Ditch the Juice...

Jeśli robisz swoje poranne smoothie z mrożonych owoców i soku owocowego, rozważ zamianę soku owocowego na wodę, mleko kokosowe lub mleko migdałowe. Zastosowanie mleka roślinnego pomoże uzyskać wspaniały smak i konsystencję oraz doda zdrowych tłuszczów! Jeśli używasz kupionego w sklepie mleka lub soku, zawsze sprawdzaj składniki pod kątem ukrytych cukrów. Dla entuzjastów DIY, sprawdź mój przewodnik do robienia własnego mleka orzechowego!

8. Albo spróbuj herbaty!

Niesłodzona zielona herbata świetnie łączy się z cytrusami w smoothie, dodając naturalny zastrzyk przeciwutleniaczy i jest smaczną alternatywą dla płynów o wyższej zawartości cukru. Jeśli chcesz uzyskać dodatkowe korzyści z przeciwutleniaczy bez konieczności parzenia herbaty, łyżeczka matchy doda nieco kofeiny, a także przeciwutleniaczy, aminokwasów i chlorofilu.

9. Zbilansuj makroskładniki

Kiedy robisz smoothie, pamiętaj, aby około 50% z niego było wege (tj. jarmuż, szpinak, cukinia, itp.), następnie 20% zdrowego tłuszczu, 20% białka, a reszta węglowodanów (które mogą wyglądać jak owoce lub inny bogaty w węglowodany cały pokarm, jak słodkie ziemniaki, syrop klonowy, daktyle, itp.) Błonnik, zdrowe tłuszcze i białko to świetne combo, dzięki któremu będziesz pełny, najedzony i poczujesz się niesamowicie przez cały poranek. Czytaj dalej, aby uzyskać kilka przykładów przepisów smoothie ze zrównoważonymi składnikami!

10. Cynamon

Niekoniecznie obniży to zawartość cukru, ale cynamon jest naturalnym stabilizatorem cukru we krwi i łączy się z cukrami owocowymi w smoothie. Cynamon dobrze komponuje się z większością smoothies, więc zawsze wrzucam około 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu do wszystkich moich smoothies i przez cały dzień dla małego optymalizatora.

Zrób swoje własne niskocukrowe smoothie

Gotowy do wypróbowania kilku przepisów na niskocukrowe smoothie? Oto lista 15 ulubionych zdrowych smoothie społeczności Nutrition Stripped!

Jakie są Twoje ulubione sposoby, aby smoothie było pyszne? Skomentuj poniżej, zawsze uwielbiam czytać i odpisywać na Twoje opinie!

PIN IT